ReSePi : PuDiNg KaRaMeL LaPiS CoKLaT
Resepi Asal ----> Ana Suzana
Bahan:-
(A)
1 tin susu cair ideal
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko + 1 sudu kecil pes coklat (yg mcm esen vanila tu tp perasa coklat)
(C)
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko + 1 sudu kecil pes coklat (yg mcm esen vanila tu tp perasa coklat)
(C)
2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu
Cara Membuat:-
- Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
- Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci ..
- Bahagi dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A dalam loyang.
- Kukus selama 5 minit atau hingga masak.
- Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A.
- Ulang A dan B berselang seli hinga habis.
- Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
No comments:
Post a Comment