Tuesday, July 24, 2012

Puding Karamel Lapis Coklat


ReSePi : PuDiNg KaRaMeL LaPiS CoKLaT

Resepi Asal ----> Ana Suzana


Puding karamel lapis coklat

Bahan:-


(A)

1 tin susu cair ideal
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila


(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko + 1 sudu kecil pes coklat (yg mcm esen vanila tu tp perasa coklat)


(C)

2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu


Cara Membuat:-


  1. Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. 
  2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci .. 
  3. Bahagi dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A dalam loyang. 
  4. Kukus selama 5 minit atau hingga masak. 
  5. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. 
  6. Ulang A dan B berselang seli hinga habis.  
  7. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.




No comments:

Post a Comment