Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( lagi sedap guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( lagi sedap guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking
soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan
gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit
berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau
spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak
masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking
sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan
alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan
kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment