ReSePi : OReO CHeeSe CaKe
Resepi
Asal: Jthorge
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home
Rujukan : Ana Suzana
Bahan:-30
keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus
1/4 cawan
butter - cairkan. (aku cairkan guna mikrowave selama 10 saat)
Bahan Filling:-16 oz (2
cawan) (500 gm) cream cheese
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh
esen vanila
1/2 cawan sour cream - boleh ganti dgn yogurt asli
2
biji telor - buang tali pusatnya
1 cawan oreo yang dicincang halus
Cara Menyediakan:-
Base :-
Base :-
gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata.
Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada
suhu 180 Celcius.
Filling:-~
Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana
hingga benar-benar sebati.
~ Masukkan sour cream dan pukul sebati.
~
Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
~ Kemudian masukkan
oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
~
Bakar secara "steam bake" dgn auhu 170 celsius (letak loyang adunan
dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian
tengah benar2 masak.
~ Tutup permukaan ciskek dengan aluminium foil
untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning.. letak pd rak bawah sekali
dlm oven..
~ Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.
Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi
Buang inti tgh2 tu.. hancurkan/kisar..
Cara2nya :
Lupa
lak nak snap gmbr satu cawan lg biskut yg korang kena cincang.. yg 30
keping biskut kat atas ni hanya utk buat base dia.. lg secawan biskut
korang cincang2 utk di campur dlm adunan kek nanti.. paham tak..?
Seelok2nya
gunakan loyang spring foam mcm kat atas ni bg memudahkan proses
mengeluarkan kek.. tekan2 biskut tu sampai menutupi semua dasar loyang..
Yg kaler coklat2 tu aku tiru
cara kak ita.. aku ambik satu senduk kecik adunan plain tu kemudian aku
campurkan dgn serbuk koko yg dah di jadikan paste ( 1 sudu serbuk koko +
sedikit air panas )
Kalau
korang rendam, make sure keliling loyang tu korang balut dgn aluminium
foil dgn kemas tau.. elak air termasuk dlm loyang.. paling penting air
yg di tuang tu ialah air panas ye dan bukan air sejuk..
Apa2
hal, oven mestilah di panaskan terlebih dahulu.. suhu membakar adalah
170 celsius.. guna api atas bawah.. loyang di letak di bahagian paling
bawah..
Slps 45 minit sila gunakan api bawah je dan
permukaan atas loyang di tutup dgn aluminium foil utk mengelakkan adunan
terlebih kuning.. bakar lg dlm 15 minit..
Bila dah masak,
jgn keluarkan terus itu loyang.. biarkan je dlm oven dulu dlm keadaan
pintu oven sedikit renggang.. biarkan stgh jam gitu baru leh kuakan.. ni
petua utk elak kek tu mengecut/mendap tetiba..
No comments:
Post a Comment