Tuesday, July 24, 2012

Pavlova

ReSePi : PaVLoVa DaN TuToRiaL


 Resepi asal ---> Kak Nani 
Sumber ---> Ana Suzana

Mari kita mulakan dgn bahan2 dulu :

4 biji putih telor ayam.. telor ini BUKAN yg di simpan dlm peti ais tau..

Secawan gula.. tapi boleh guna 3/4 cawan je utk kurangkan manis..

~ 1 sudu besar tepung jagung
~ 1/2 sudu teh cuka makan
~ 1/2 sudu teh esen vanila

Cara2 membuatnya :

Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dgn kadar kepanasan 140 darjah celsius.. guna api bawah saje..

Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius..
Mula2, asingkan dulu putih telor dgn kuning telor.. kita ambik yg putih telor aje tau.. 
 

Kemudian, putar putih telor pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telor tu gebu (soft peaks).. Korang putar guna button paling max terus tau, takyah nak bermula dgn kelajuan rendah pun..

Ni hasil putih telor yg dah jd gebu.. nak tau dia soft peaks ke tak, bila korang telangkupkan mangkuk tu, putih telor tu takkan jatuh..

Langkah seterusnya, dgn kelajuan tinggi jugak, kita masukkan gula kastor sikit demi sedikit.. Jgn berenti putar tau.. sambil masukkan gula sambil putar..

Putar sampai kental.. dlm keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung td ke dalam adunan tersebut.. putar lagi 3 minit..

Bila dah sebati, stopkan mixer.. kali ni kita dah tak payah pakai mixer dah.. kita gunakan spatula pulak..

Hasil adunan atau pun lebih di kenali dgn " meringue" ..

Langkah seterusnya lg, dgn menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila tadi..

Pastu sila kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati.. kaup balik dgn lemah lembut.. jgn ganas2 sgt.. kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je..

Seterusnya.. sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn baking paper.. dan tuang adunan tadi ke atas baking paper..

Adunan ni sebenarnya utk buat satu biji pavlova je.. tapi boleh buat jadi 2 bahagian untuk buat 2 layer pavlova..

Make sure masa bentukkan adunan tu, jgn buat terlalu tebal atau terlalu nipis.. kalau boleh keliling dia lebih tinggi dr tengah..
Pastu apa lagi.. masukkan la dlm oven.. letak kat rak tengah2 tau.. suhu antara 120 - 100 darjah celsius.. bakar selama 1 jam 15 minit..

Proses pembakaran bergantung jugak pada jenis oven.. lain oven lain cara menggunakannya.. so pandai2 la nak agak pavlova tu dah masak ke belum..

Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam .. maksudnya bila kita tekan2 permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut2 sket..

Bila dah cukup 1 jam 15 minit, sila JANGAN kuarkan pavlova tu dr oven.. biar sejuk dlm oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit renggang dalam 10 minit..

Bahan2 Topping :
Secawan @ 250 ml whipping cream..
Boleh guna whipping cream brand ni.. jgn beli sembarangan whipping cream tau.. tak semua whipping cream sesuai.. make sure beli jenis yg Non Dairy (bkn tenusu)..

Nak senang, kat kotak tu ada tulis cake and dessert topping..

Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental.. lama gak nak jd kental tau.. putar dlm 10-15 minit..

Sementara tu jugak, sila potong buah2an yg nak di gunakan..

Potong buah

Cara2 Menghias :
Pindahkan pavlova td dgn berhati2 ke dalam bekas.. pavlova ni sgt lembut tau dlmnya.. macam mashmallow, sbb tu kena berhati2 masa nak asingkan dr baking paper..

Di sbbkan buat 2 layer, layer pertama letak krim + buah2..

Lapis lagi dgn layer seterusnya..

Tutup lg dgn krim.. kalau boleh takyah la byk sgt, nanti hilang pulak rasa pavlova tu.. 
 
Boleh google imej pavlova utk lihat cara org hias pavlova..
Last sekali atur buah2an.. susun ikut kreativiti anda.. siapppp... sejukkan dulu dlm peti ais sblm di mkn.. mkn time krim dia sejuk2 lg sedapp..



No comments:

Post a Comment