ReSePi : PaVLoVa DaN TuToRiaL
Resepi asal ---> Kak
Nani
Sumber ---> Ana Suzana
Mari kita mulakan dgn bahan2 dulu :
~ 1/2 sudu teh
cuka makan
~ 1/2 sudu teh esen vanila
Cara2 membuatnya :
Sebelum menyiapkan adunan,
sila panaskan oven terlebih dahulu dgn kadar kepanasan 140 darjah
celsius.. guna api bawah saje..
Pastu bila nak start
masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius..
Kemudian, putar putih telor pada kelajuan tinggi terus
dan pukul sampai putih telor tu gebu (soft peaks).. Korang putar guna
button paling max terus tau, takyah nak bermula dgn kelajuan rendah
pun..
Ni hasil putih telor yg dah jd gebu.. nak tau dia soft
peaks ke tak, bila korang telangkupkan mangkuk tu, putih telor tu
takkan jatuh..
Langkah seterusnya, dgn kelajuan tinggi jugak, kita
masukkan gula kastor sikit demi sedikit.. Jgn berenti putar tau.. sambil
masukkan gula sambil putar..
Putar sampai kental.. dlm keadaan mixer masih
berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung td ke dalam adunan
tersebut.. putar lagi 3 minit..
Bila dah sebati, stopkan mixer.. kali ni kita dah tak payah pakai mixer dah.. kita gunakan spatula pulak..
Pastu sila kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati.. kaup balik dgn lemah lembut.. jgn ganas2 sgt.. kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je..
Seterusnya.. sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn
baking paper.. dan tuang adunan tadi ke atas baking paper..
Adunan ni
sebenarnya utk buat satu biji pavlova je.. tapi boleh buat jadi 2 bahagian untuk buat 2 layer pavlova..
Make sure masa bentukkan adunan tu, jgn
buat terlalu tebal atau terlalu nipis.. kalau boleh keliling dia lebih
tinggi dr tengah..
Pastu apa lagi.. masukkan la dlm oven.. letak kat rak
tengah2 tau.. suhu antara 120 - 100 darjah celsius.. bakar selama 1 jam 15 minit..
Proses pembakaran bergantung jugak pada jenis oven.. lain oven lain cara menggunakannya.. so pandai2 la nak agak pavlova tu dah masak ke belum..
Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam .. maksudnya bila kita tekan2 permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut2 sket..
Bila dah cukup 1 jam 15 minit, sila JANGAN kuarkan pavlova tu dr
oven.. biar sejuk dlm oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit
renggang dalam 10 minit..
Bahan2 Topping
:
Boleh guna whipping cream brand ni.. jgn beli sembarangan whipping cream tau..
tak semua whipping cream sesuai.. make sure beli jenis yg Non Dairy
(bkn tenusu)..
Nak senang, kat kotak tu ada
tulis cake and dessert topping..
Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar
sampai kental.. lama gak nak jd kental tau.. putar dlm 10-15 minit..
Potong buah
Pindahkan pavlova td dgn berhati2 ke dalam bekas..
pavlova ni sgt lembut tau dlmnya.. macam mashmallow, sbb tu kena
berhati2 masa nak asingkan dr baking paper..
Last sekali atur buah2an.. susun ikut kreativiti anda..
siapppp... sejukkan dulu dlm peti ais sblm di mkn.. mkn time krim dia
sejuk2 lg sedapp..
No comments:
Post a Comment