ReSePi : KeK KaRaMeL CoKLaT MoiSt
BAHAN KARAMEL:
STEP 1: 2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang
STEP 2: letak loyang atas
dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api
perlahan..
Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu tau..
pandai2 korang le senget2kan loyang tu time masak kasi karamel tu tak
selonggok kat tgh2 aje.. dah siap ketepikan..
STEP 3:
1/2 tin susu cair
70gm gula
kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau
nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur
(aku guna resepi karamel dari ANNA QAWINA yg tebal yg kat bwh ni)1
cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~ aku guna 3/4 cwn aje.. takmo manis sgt..1 sudu teh
esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih
& kuning)
STEP 4: kacau
perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm
loyang gula hangus td
STEP
5: bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min ~
aku guna kaedah kukus.. lg
senang.. kukus sampai masak le.. dlm stgh jam kot..
****sementara tu,siapkan BHN KEK
CHOCOLATE MOISTBHN A
:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu
pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA: satukan semua bahan dlm
periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan
sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap
BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1
sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn
di atas di ayak
BHN C: 4
biji telur - pukul dgn whisk atau blend (aku blend sekejap)
CARA :
~ satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A
secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
~
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
~ bakar secara steam
bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven
masing2... ( aku kukus sampai
kek tu betul2 masak.. dlm 1 jam stgh kot..)
~ dah
masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek..
simpan kek dlm peti ais bg menambahkan kelazatan ketika makan..
No comments:
Post a Comment