Tuesday, July 24, 2012

Puding Karamel Gula Hangus

ReSePi : PuDiNg KaRaMeL GuLa HaNguS

Resepi Asal ---> Ana Suzana
 
Puding Karamel !

Bahan2 :
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila

Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air


Cara2 membuat karamel
Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yang kecik.. kalau api besar nanti hangus pulak.. kacau2 guna sudu bagi rata..

Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan 1 sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..

Hasilnya.. karamel yg keperangan..
 

Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telor bersama dengan gula halus.. kacau menggunakan whisker..

Kacau perlahan je tau agak2 bagi gula tu sebati atau pun larut..

Ni hasil selepas gula dan telor di dikacau..


Langkah seterusnya, masukkan susu dlm periuk.. campurkan esen vanila.. masak atas api sederhana..
Masak hanya beberapa minit saja..

Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telor.. tuang sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut..

Lastly.. tuang adunan tersebut ke dalam loyang yg berisi karamel..

*Sila TAPIS ye adunan tu sblm tuang .. 
Kena tapis sebab dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul-ketul..

Tutup loyang guna aluminium foil semasa proses pengukusan..

*Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu.. 

Kukus selama 30 minit dgn api sederhana.. kalau takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah bakar..

Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..

Hasil selepas di kukus.. sejukkan dalam peti ais sebelum di keluarkan dari loyang..

Hiaslah ikut kreativiti anda.. siapppp...!!
 
 

No comments:

Post a Comment