ReSePi : PuDiNg KaRaMeL GuLa HaNguS
Resepi Asal ---> Ana Suzana
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila
Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air
Cara2 membuat karamel
Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke
dalam loyang.. masak atas api yang kecik.. kalau api besar nanti hangus
pulak.. kacau2 guna sudu bagi rata..
Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan 1 sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..
Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan 1 sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..
Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telor bersama
dengan gula halus.. kacau menggunakan whisker..
Kacau
perlahan je tau agak2 bagi gula tu sebati atau pun larut..
Masak hanya beberapa minit saja..
Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telor.. tuang
sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut..
*Sila TAPIS
ye adunan tu sblm tuang ..
Kena tapis sebab dalam adunan tu mesti ada
putih telor yg berketul-ketul..
*Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih
dahulu..
Kukus selama 30 minit dgn
api sederhana.. kalau takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah
bakar..
Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..
Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..
No comments:
Post a Comment